Основні вітаміни та наслидки їх нестачі
Вітаміни - це життєво необхідні мікронутрієнти, які не виробляються нашим організмом, а надходять у нього тільки з продуктами харчування. Вони є невід'ємною частиною більшості фізіологічних процесів. Їх нестача (гіповітаміноз) істотно знижує показники здоров'я, загальне самопочуття і якість життя. Основною причиною дефіциту вітамінів є неякісне харчування. Сучасна людина вживає дуже багато термічно обробленої їжі; відшліфованих круп, мало фруктів та овочів. Модний нині фаст-фуд, який вживають через недостатність часу, бідний на вітамінні компоненти. Все це негатично позначається на здоров'ї людини.
Нижче будуть представлені основні симптоми нестачі вітамінів в організмі:
Дефіцит вітаміну А: сухість та відшулушування шкіри; ламкість волосся; порушення травлення; розвиток кон'юнктивіту; погіршене адаптування зору до темряви і слабкого освітлення; погіршення імунітету.
Дефіцит вітамінів групи В: підвищена стомлюваність, дратівливість, порушення сну, нудота, розлади шлунку, відчуття оніміння і поколювання шкіри. Вітаміни групи В беруть участь в процесах енергозабезпечення, тому потреба в них зростає під час фізичних навантажень, зниження температури навколишнього середовища і під час стресу!
Дефіцит вітаміну С: ослаблення імунітету; суха шкіра; погіршена регенерації тканин після травм і пошкоджень (садна, забиті місця, порізи і т.д.); хиткість зубів; слабкість м'язів.
Дефіцит вітаміну D: слабкість і погіршення апетиту; судоми; суглобові болі; підвищення тиску; мігрень; втрата ваги; труднощі з засинанням; запори і діареї.
Дефіцит вітаміну К: підвищена схильність до утворення синців і гематом; носові кровотечі; порушення згортання крові.
Дефіцит вітаміну Е: порушення функції травлення і роботи підшлункової залози; погіршення координації рухів; погіршення зору; порушення засвоєння жирів.
З метою забезпечення організму всім комплеком необхідних вітамінів, рекомендується вживати якісну і різноманітну їжу як рослинного, так і тваринного походження. Перевагу слід віддавати необробленим крупап і борошну грубого помелу, які містять більше корисних речовин, ніж їх відшліфовані аналоги. Також особливу увагу приділити прийому натурально вирощених, свіжих овочей і фруктів.
При важкій фізичній роботі, заняттях спортом або стресах та погіршенні раціону, рекомендується використовувати вітамінно-мінеральні добавки. З метою профілактики розвитку авітамінозів та для загального поліпшення самопочуття.












