Корисні жири Омега-3 або користь риб'ячого жиру
У складі біологічно активної добавки застосовують жир, добутий з печінки морських риб (в основному: тріска, скумбрія, оселедець). Його цінні властивості обумовлюються великою кількістю жирних омега-3 кислот, а також їх перевагою над кислотами омега-6. Інші компоненти, що входять до складу початкового продукту присутні у вкрай малій кількості і не надають вираженого терапевтичного ефекту. Тому при використанні риб'ячого жиру їх присутність не береться до уваги.
Отже, як уже було сказано, користь риб'ячого жиру - це користь омега-3 кислот (альфа-ліноленова - АЛК, ейкозапентаєнова - ЕПК, докозапентаєнова - ДГК). Чим же цей різновид жирних кислот такий корисний для людини? Омега-3 кислоти називають «істотними», оскільки вони просто необхідні для нормального розвитку людського організму. Зокрема, без них неможлива продуктивна робота мозку, де вони містяться у великій кількості та відповідають за обмінні процеси і передачу нервових імпульсів. Ще однією важливою для нервової системи функцією є формування мієлінової оболонки на нервових волокнах, завдяки якій передача нервових імпульсів відбувається швидше. Здоров'я мієлінової оболонки вкрай важливе, оскільки з її руйнуванням пов'язані склеротичні порушення та порушення нормальної рухової активності.
Важливу роль омега-3 жирні кислоти грають для дітей, оскільки вони вкрай необхідні для здорового та повноцінного розвитку організму. Саме тому важливо приділяти достатню увагу омега-3 жирам в раціоні дітей і годуючих матерів. Їх недостатня кількість може призвести до дефектів нирок, нервової системи, шкіри і волосся дитини.
Також омега-3 жири необхідні у профілактиці серцево-судинних захворювань, перешкоджаючи розвитку атеросклерозу і утворенню тромбів. При достатній кількості омега-3 жирних кислот у крові, холестерин, подорожуючи по кровоносній системі, утворює сполуки, які не здатні викликати тромбози судин. Враховуючи, наскільки у зв'язку з особливістю харчування і способом життя підвищений рівень «поганого» холестерину в крові сучасної людини, то стає ясно, що риб'ячий жир необхідний до вживання в обов'язковому порядку.
Ще однією істотною перевагою риб'ячого жиру, є його протизапальний ефект. Це важливо при різних травмах та дегенеративних змінах у суглобах, які спостерігаються при артритах і артрозах. Регулярний прийом риб'ячого жиру служить надійним засобом для підтримки здорового стану наших суглобів і зв'язок. Риб'ячий жир просто необхідний тим, хто займається спортом, фітнесом, або іншою фізично активною працею, оскільки ефективно перешкоджає зношуванню суглобово-зв'язкового апарату.
Люди, що страждають алергією також можуть оцінити корисні властивості риб'ячого жиру. Омега-3 жирні кислоти знімають свербіж і запалення, застосовуються в комплексній терапії при алергічних захворюваннях. Також дана добавка може бути використана під час сезонних загострень алергічних захворювань, з метою полегшення їх симптоматики. При цьому риб'ячий жир не має побічних ефектів, які незмінно притаманні лікам від алергії.
Омега-3 кислоти, що входять до складу риб'ячого жиру служать надійною профілактикою діабету. Це обумовлюється їх найціннішою властивістю - підвищення чутливості клітин до інсуліну. Тому, на добавку з риб'ячого жиру необхідно звернути особливо пильну увагу людям, у яких є діабетики серед родичів.
Далеко не всі люди мають можливість вживати свіжу рибу жирних сортів кожен день. З метою компенсації дефіциту омега-3 жирів у раціоні середньої людини був створений риб'ячий жир, в якості біологічно активної добавки. Завдяки зручності в застосуванні тепер кожна людина може отримати необхідну кількість корисних жирних кислот. Добова норма риб'ячого жиру коливається від 500мг. до 1г. Таку кількість можна вживати за один прийом, а можна розбити на кілька, приймаючи разом з їжею і запиваючи достатньою кількістю води.
Риб'ячий жир - це надійна профілактика численних небезпечних захворювань. Поряд з вітамінно-мінеральними комплексами і антиоксидантами даний продукт харчування є ще одним важливим ключем до здоров'я та довголіття.